Unirytmi
huhtikuu 20th, 2007 . by vauvakirjaPienelle vauvalle on turha edes yrittää opettaa minkäänlaista unirytmiä. Tai näin minua on ainakin ohjastettu. Ehkä siinä 3 kk:n iässä vauva alkaa jotenkin hahmottamaan yön ja päivän eron. Joten. Meillä vauva nukahtaa puolenyön maissa, herää yöllä 3-4 aikaan syömään, siinä sitten ihmetellään yleensä tunti ja sitten 8 aikoihin sama homma. Seuraavan kerran hän sitten herääkin 10 aikaan, jolloin syötän hänet ja iskä viihdyttää ja nukuttaa seuraaville unille. Minä siis koisin edelleen. Heräilen normaalisti siis siinä 12 ja 14 välillä. Eipä mikään hääppönen rytmi. Olen siis onnellisessa asemassa, koska Sami tekee kotona töitä ja pystyy hoitamaan vauvaa, jotta minä saan nukuttua enimmät väsyt pois. Mutta kyllähän se ihan ruokottomalta tuntuu, että heräilee vasta siihen aikaan. Mutta sama kai tuo nyt sitten on, ottaako vauvan kanssa yhteiset päikkärit heti yöunien perään vai vasta seuraavilla unilla.
Olemme käyneet muutaman kerran Eliaksen kanssa myös saunassa. Palju vaan parveen ja poika sinne polskimaan. Sauna ei ole ollut kauheen lämmin 40-50 astetta, ettei pikkuselle tuu liian kuuma. Mutta kyllä kaveri tykkää! Kylvyt on aina kivoja, mutta joskus kun meinaa ehtiä tulemaan kylmä siinä lopputohinoissa. Ja saunan jälkeen yöt meneekin pidemmissä unipätkissä. Ennen ristiäisiä käytiin kylvyssä illalla, jonka jälkeen Elias nukkui 00.00-04.30, söi 10min ja nukahti, heräs 7.30, söi 10min ja nukahti ja seuraavalle ruokailulle mä olinki ollut jo hereillä jonkun aikaa. (Tais tietää, että oli tulossa tärkeä päivä ja keräs voimia.. No ei ehkä ihan sellanen aivolapsi. Ainakaan vielä.) Joten siis suosittelen myöhäisiä kylpyjä (ja saunaakin, jos ei tunnu liian extremeltä (en oikeestaan edes tiedä mikä se suositusikä saunomisen alottamiseen on)), jos nukahtamisvaikeuksia on. Tai jos yö meinaa mennä liian lyhyissä pätkissä.
ÖÖÖÖ… meille kerrottiin neuvolassa että saunomista vois harjoitella miedossa lämmössä sitten vuoden iässä… kun ei oo tuo lämmönsäätelykyky oikein kehittynyt sitä ennen. Mutta jos kaveri ei näytä kärsivän, niin…
Mutta hienot unirytmit teillä! Meillä mennään nukkumaan noin klo 22.30, syödään puol neljältä ja nukahdetaan heti uudelleen, sitten syödään kuudelta ja nukutaan vielä hetki, sitten syödään puol kahdeksalta ja päivä jo alkaakin. Aamupäiväunet alkaa sitten kymmenen tienoilla.
MLL:N vihkosessa puhuttiin myös vuodesta. Tosin Suomen saunaseuran puheenjohtaja kertoi telkkarissa joskus tuos, että hänet oli viety viiden vuorokauden ikäisenä ensimmäisen kerran saunaan. PJ sanoi, ettei sauna tosiaan saa olla kuuman kuuma eikä löylyjä heitellä sitten kuten tavataan muuten.
Ja eikös siis jotkut ole syntyneet saunassa? Mä olen jostain kuullut jotain tälläistä… Me ajateltiin kanssa kokeilla ihan miedolla ja Tyypin ehdoilla. Eli että jos ei tykkää, niin sitten ei saunota, mutta kokeiltaisiin kuitenkin.
Sillä neiti voisi nukkua vähän viel pidemmissä pätkissä. Tai sanotaan, että syödä lyhyemmissä…
Juu, eihän sitä saunomiseksi voi kutsuta silloin, kun Elias on mukana.. Mutta siis kylvetystä lämpimässä saunahuoneessa. Eikä löylyä olla ehditty heittämään, kun molemmat niin kiireisenä vuorotellen kylvetetään ja ihaillaan pikku uimaria.
Mutta juu, sillain pikkuhiljaa tunnustellen, maalaisjärjellä eteenpäin. Näin sen järkeilin.
Minoon sitä mieltä että saunaan vaan! En saata käsittää sitä että lasta säästellään vuoden vanhaksi ennen ekaa saunaa. Ei sinne saunaan tartte mennä kun siellä on 100 astetta eikä siellä tartte olla kauaa.
Jeskamandeera, olis suomalaiset kuollut aikaa sitten sukupuuttoon jos sauna olis oikeasti niin paha juttu; kuinka moni suomalainen sinne onkaan syntynyt?
Maalaisjärkeä minäkin suosittelen.
Kun saunassa on synnytetty, ei siellä ole silloin ollut lämmintä.