vauvakirja.fi
Vauva-arjen alku ja ihmetys.

vauvakirja.fi

Lomalle.

helmikuu 24th, 2008 . by vauvakirja

Tahtoo lomalle. Lämpimään, aurinkoiseen paikkaan, kohteella ei niin ole väliä, kunhan saan Samin vähäksi aikaa pois tietokoneen kimpusta. (No joo, kyllähän hotellista pitää langaton netti löytyä, mutta ainakin nyt siis päiväaikaan, jos voitais liikuskella ns. tiiminä..) Tämä matkakuume alko jo ennen joulua, mutta ehti pikkasen laantua tammikuussa, mutta nyt sitten on taas päällänsä, ehkä jopa entistä ehonpana. Äkkilähtöjä ollaan kyttäilty urakalla, mutta nyt ollaan luopumassa siitä ideasta ja siirtymässä vähän suunnitellumpaan matkaan. Sami haluaa Kreikkaan, minä en niin pistä enää väliksi, että mihin mennään. Kunhan mennään. Haluaisin ehdottomasti olla myös yli kaksi viikkoa, mutta Finnmatkojen kaikki kesän matkat on niin loppuun myyty, ettei niitä ole enää oikeastaan tarjolla. (Ja me nyt katellaan vaan Finnmatkoja, koska meillä sattuu heidän puljuun olemaan lahjakortti..) Eli kaksi viikkoa saa nyt riittää. Tiedän, tiedän, kyllähän kaksi viikkoa ulkomailla on jo taivas, mutta nyt on piiiiitkään aikaan viimeinen mahdollisuus lähteä jonnekin etelän maille ilman, että pitäisi olla koulusta/töistä pois. Joten haluisin ottaa kaiken ilon irti. Toinen matka, jonka ehdottomasti haluan kesän lopulla (taas) tehdä, on Toronton visiitti. Tällä kerta käydä samalla vielä Chicagossa. Samilla lähtee järki näiden mun matkasuunnitelmien kanssa, mutta minkäs teet, kun päivät pitkät vaan haaveilee lomasta ja jostain vähän erilaisesta kuin tämä tavis kotiarki..

No jos nyt sattuis niin, että me satuttais löytämään joku kiva kohde ja päästäisiin lähtemään vaikka huhtikuussa, niin mistä ihmeestä löytää Suomessa tähän aikaan vuodesta lapselle kesäkuteita? Kun faktahan on, ettei niitä talvisaikaan kauheesti oo missään tyrkyllä. Ja niitä on pakko ostaa, kun sellasia ei ole. Ei sitten rievun riepua. Tai no on uikkarit : )

Ja muutama matka-aiheinen linkki vielä tähän loppukevennykseksi.. Jos joku muukin haaveilee lomasta jossain.. muualla.

Napsu
Lomat.info
Tripadvisor
Sharm El Sheik -sivusto
Aurinkomatkat
VirtualTourist
Lonely Planet

Saunatontut

helmikuu 23rd, 2008 . by vauvakirja

Tänään me saunottiin ekaa kertaa sillain ihan oikeesti. Ei nyt mitään löylyjuttuja vielä, mutta istuttiin ja leikittiin (ja litkittiin vettä) ihan lauteilla, eikä enää mitään paljussa istuen paria minuuttia. Meidän saunareissu kesti ainakin 15 minsaa, jollei kauempaakin. Elias oli tosi innoissaan koko ajan. Sillä ei missään vaiheessa tullut minkään näköistä tuskastumista tai muuta. Kyllä mä aina välillä avasin oven ihan auki ja annoin vähän happee koko porukalle. Ainakin tämä eka ’oikea’ kerta saunassa onnistui tosi hyvin. Ja tämä alotus oli joillekin neuvottu siis alotettavaksi vasta yhden vuoden ikäisenä, kun lapsi osaa hikoilla.

Toinen juttu, näin ykkösen lähestyessä, on toi ruoka- ja juomapuoli. Koska olen saamaton, oon edelleen ostanut kaupasta lasten ruokaa purkissa. Nyt ollaan muutamana päivänä syöty niitä 1v.+ ruokia ja hyvin on kauppansa tehnyt. Oikeestaan vois sanoo, että paremminkin. Mä en nyt edes oikein tiedä, että mikä ero niillä niihin edellisiin on, kun ne palasetkin näyttää olevan ihan samaa kokoluokkaa, mutta kai niissä sitten enemmän makua on. Ja sitten se juoma-asia. En millään jaksa odottaa, että vihdoinkin saa alkaa totuttamaan Eliasta ihan tavis maitoon. Tarkotuksena olis, että parin viikon päästä aletaan sekottamaan rasvatonta ja NANnia ja sitten pikku hiljaa siirrytään ihan tavalliseen mölöön. Ja loppuu vihdoinkin se jumalaton rehaus. Varsinkin, kun tuolla meidän lähimarketissa on useinkin korvikkeet loppu. En voi käsittää, miten sellaset jutut voi olla kaupasta loppu. Kyllä niitä pitäisi löytyä sieltä. Mutta kohta ei enää tarvi sitä murehtia. Kauankohan sitä velliä antaa.. Siitä on tullut ihan kiva rauhottumiskeino ennen iltaunia, mutta vähän mietityttää, kun sen antaa tuttipullosta.. Kun haluis siitäkin kapistuksesta päästä mahdollisimman helposti sitten eroon. Mutta ehkä me siirrytään vaikka vellin antamiseen nokkamukista, joskus keväämmällä. Ei tässä nyt niin kova paniikki ole, kyllä mä näin (ehkä ikäväksenikin) neljä vuotiaita lapsia, jotka käveli päiväkotiin tuttipullo suussa… Että jos vaikka tähtäis viimeistään siihen 2v. synttäriin, jolloin olis tuttipullo unohtunut.

Mulla on taas meinannut lähteä hermot Sigun kanssa. En tiedä, olisko sillä joku kissojen kevätvilli, vai mikä ihme, mutta kyllä se riehuu. Se saa olla pihalla niin paljon kuin vaan ikinä jaksaa, mutta silti sillä on nyt joku kai vähän vinksallaan tai huonosti. Ärsyttävintä on edelleen se, että koska se osaa ite avata ovet, se luulee saavansa myös ulko-oven kahvaan hyppäämällä auki. Sitä se sitten rämpsyttää monta kertaa yössä.. Ja välillä herättää Eliaksin, joskus Samin.. Mutta joka vi**n kerta mut. Lähtee niin sanotusti Järki. Ehkä se löytää jonkun ihanan kollin (Sigu on so very gay) kesäheilaksi (tai miksei pidemmäksikin aikaa) ja alkaa onnelliseksi ja rauhalliseksi kissaksi.

Exellente.

helmikuu 23rd, 2008 . by vauvakirja

Elanor antoi mulle tälläsen. Olen iloinen ja otettu. Kiitos kaunis.

excellent.jpg

käännös sanalle
Excellent

 • ainutkertainen
 • erinomainen
 • etevä
 • kiitettävä
 • mainio
 • oiva
 • oivallinen
 • taitava
 • taiturillinen
 • taiturimainen
 • täydellinen
 • verraton
 • virtuoosimainen
 • virtuoosinen
 • ylivoimainen
 • Tämän pitäis taas motivoida kirjottamaan. Mietin usein ideoita bloggauksiini esim. saunassa tai nukkumaan mennessä, mutta sitten kun vihdoin olisin taas koneella, kaikki asiat on kadonnut päästä, tai tuntuu ihan idioottimaisilta kirjottaa.. Mutta yritän nyt olla reipas ja käydä päivittämässä täällä useammin.

  Tämä palkinto pitäis jakaa eteenpäin viidelle, mutta mä seuraan niin muutamaa blogia.. Joten tää pomppais takasin Elanorille (erityis bonus-exellenté kahdesta viimeisestä kirjoituksesta. Kirjotat niiiin hyvin, ja asiaa!) ja sitten haluan ehdottomasti antaa tämän Hna:lle, joka sai tämän myöskin Elanorilta. Seuraan lisäksi Äitiyspakkausta, joka ansaitsee tämän palkinnon (ja taisi saada tämän hänkin Elanorilta..). Pienet on blogipiirit.

  Kommunikaatiotaitoja

  helmikuu 20th, 2008 . by vauvakirja

  Mietin usein, että miten sitä sitten saa Eliaksen opetettua oikein kohteliaaksi pojaksi. Kyllähän me Samin kanssa ihan kelpo esimerkkejä osataan olla, mutta miten sen saa menemään lapsen kaaliin, että tämä nyt sitten on se käyttäytymismalli, jota tuolla kylillä käytetään. Ja kotonakin mielellään vois ihan fiksusti olla. Olin tässä yksi päivä siskoni ja Eliaksen kanssa ruokakaupassa, enkä sitten siinä jutellessa ollut ollenkaan huomannut, että Eliaksen lelu oli tippunut maahan. Ehkä jotain puhetta olin rekisteröivinäni taustalla, mutta lähinnä se kakkureseptikeskustelu oli siinä niin päällänsä, etten edes tajunnut jonkun yrittävän puhua mulle. No sitten hätkähdin, kun ihan naaman edessä oli vanha, tukevahko nainen, joka to-del-la kovaan ääneen sanoi: ”Haloo! Sun lapses lelu tippu.” No siinä sitten kiittelin ja pahoittelin, kun en ollut kuullut heti. Kipitin kauheaa vauhtia hakemaan lelun pois, ’muiden tieltä’. Vaikka olenkin jo (ehkä) alkanut oppimaan, että suomalaiset usein korvaavat sanan ’anteeksi’ sanoen ’ohhoh’, tai että ’kiitos’ on usein ’no niin’, ’ole hyvä’ on ’tässä olis’ jne., tuo ”Haloo” oli melko… sanotaanko nyt jopa raju alotus keskustelulle. Tai eihän se mikään keskustelu edes ollut. Mutta miten sitä sitten ikinä voi lastaan opettaa puhumaan muille kohteliaasti, kun niin monet puhuvat ja käyttäytyvät ihan miten sattuu? Kai se niin kuitenkin menee, että lapsi ottaa ja imasee vanhemmiltaan sen mallin (ehkä joissain asioissa jopa liiankin hyvin). Mutta kai tollaset ei-niin-mallisuoritus-kohtaamisetkin johonkin sillä lapsella rekistetöityy..?

  Turvaistuimista

  helmikuu 13th, 2008 . by vauvakirja

  Luin tänään Nurmijärven Uutisista erään äidin haastattelua. Hän kertoi, kuinka 3-vuotias tyttärensä jo kovin haluaisi istua nokka menosuuntaan, mutta vielä ei ole sen aika. Ok. Jos on selkä menosuuntaan -mallinen turvaistuin, niin mitä sitä enää tässä vaiheessa vaihtamaan.. MUTTA. Sitten rouva alkoi syyttelemään kaikkia niitä vanhempia, jotka ovat laiskoja ja välinpitämättömiä ostaessaan kasvot menosuuntaan olevan turvaistuimen. Quote: ”Taru Nurmelan mukaan verukkeet [kasvot menosuuntaan asennettaville istuimelle] ovat lähinnä tekosyitä – tai aikuisten mukavuudenhalua, kun lapsen kitinää ei jakseta kuunnella”. Siis voi jumalauta. Mä vietin tunteja tehden riisörtsiä autoliiton testien mukaan turvallisimmista isuimista. Ja suurin osa nykyään niistä on Isofix-kiinnityksellä asennettavia JA naama menosuuntaan. Olin niin suivaantunut, että vihapäissäni vertasin kaikkia autoliiton sivulla olleita vuoden 2005 malleja lehdessä olleeseen kuvaan heidän turvaistuimestaan. Siis oikeesti. Mä psyykkasin itselleni ihan hirveän migreenin ja vatsakivun tästä aiheesta. Siis onko todellakin niin, että kaikista niistä sivu -ja etutörmäyskuormitustesteistä huolimatta (joissa meidän Maxi Cosi PrioriFix sai jokaista selkä menosuuntaan asennettavaa istuinta paremman arvosanan) on vastuutonta ostaa sellanen?!? Ja osahan niistä selkä menosuuntaan olevista istuimista oli huomattavasti vaarallisempia lapsen niskalle (johon siis tämän naisen mielipide perustui, siis että lapsen pää kolahtaa polviin…), kun paljon mahdollista on, että koko tuoli luisuu pois paikoiltaan. Ja osassa turvavyö painoi kaulaa.. Eikös sekin aika pahalta kuulosta?

  Ärsyttää vaan, kun aletaan arvostelemaan ja osottelemaan sormia, kun jokainen vanhempi ihan varmasti yrittää parhaansa ja tuntee kuitenkin huonoo omaatuntoa, hoiti asiat sitten kuinka hyvin tahansa.. Haastattelu loppuu näin, and I quote: ”Kun fiksut ihmiset pistävät rahojaan kaikkeen muuhunkin, niin miksi ei sitten kunnollisiin ja oikein päin asennettaviin turvaistuimiin”. Ehkä ne tuolit oli silloin kolme vuotta sitten turvallisempia, kun Isofix-kiinnitys ei ollut niin yleinen. Mutta ajat muuttuu. PUUUUUUH ja MURRRR. Artikkeli löytyy myös täältä, jos joku tykkää käydä lukemassa. Tai ehkä mä vaan ylireagoin. Mutta kirjotin jo vastineen. Mutta sainpahan mielenrauhan.

  Ja mitä siihen kitinään tulee, niin eikös ole parempi, mitä hiljasempi takapenkki on? Pystyy keskittymään siihen ajamiseen ja liikenteeseen vähän paremmin… Eikä sitten aiheuta niitä kolareita… Ehkä.

  Hammasasiaa

  helmikuu 11th, 2008 . by vauvakirja

  Täällä NuRRRmijärvellä kunta tarjoaa ensimmäisen hammastarkastuksen lapsen ollessa 5-6 kk. Mutta koska me muutettiin tänne Eliaksen ollessa 7kk, ja siinä vaiheessa kun noita neuvolakäyntejä on jo melko harvakseen, meille toi tieto tuli vasta kuukausi sitten, ja saatiin aika tälle aamulle. Tässä tärkeimmät asiat ja neuvot:

  – Hampaat tulee harjata kahdesti päivässä

  -Hammastahnaa tulee käyttää, kun poskihampaat ovat puhjenneet. Hammastahnoja on saatavilla tosi hellävaraisiakin, joiden huuhtelua suusta pois ei tarvitse huolehtia. Se on ilmeisesti ihan hyväkin, että sitä tahnaa jää vähän hampaan pinnalle, hoitamaan sitä.

  -Yleensä ensin tulee neljä hammasta ylös ja alas, sitten poskihampaat. Kulmahampaille jää siis pieni rako siihen väliin.

  -Karies on tarttuvaa, eli siis ne joilla hampaisto on hyvässä kunnossa, eikä reikiä ole, ei voi sitä lapselle tartuttaa. Karieksen aiheuttaa mm. bakteeri nimeltään Streptococcus mutans.

  -Lapsille voisi antaa esim. joka ruokailun jälkeen xylitolpastillin kuten XyliDentin Pikku kakkosen päärynäpastilli (tai joku tämän niminen se oli…) Elias ainakin veti sen ihan innolla. Mitä enemmän sitä ehtii imeskellä, sen parempi tietysti.

  -Purenta on melkolailla periytyvää

  – Ruokailut tulisi rajata viiteen kertaan päivässä. On laskettu että niin monta happohyökkäystä hampaisto suunnilleen kestää.

  -Sokerin ja etenkin karkkien antamista kannattaa pitkittää mahd. pitkään. Jos jotain makeaa haluaa lapselle antaa, kannattaa se tehdä heti ruokailun jälkeen, jälkiruokana. Menee sitten samalla happohyökkäyksellä. (huom. ’Luonnon omassa karkissa’, eli rusinassakin on yllättävän paljon sokeria..)

  -Tuttipullosta vain vettä tai maitoa. Ei mehua. Ei, ei, ei. Mehun litkiminen pullosta saattaa aiheuttaa ns. tuttipulloeroosiota, eli etuhampaiden kiille kuluu sokerilientä juodessa. Muutenkin tuttipullosta vierrottaminen on huomattavasti vaikeampaa.

  -Eroon tutista ennen vuoden ikää, jolloin saadaan minimoitua purentaongelmat.

  -Aikuisen tulisi harjata lapsen hampaat jopa 9 ikävuoteen asti. ”Meidän kolmevuotias pesee itse hampaansa” -rehvimiset saa siis jäädä. Hehhe.

  -Jokainen ruokailu on hyvä lopettaa vesihuikkaan, niin tulee sitten vielä huuhtastua hamput samalla.

  Nämä nyt juuri muistui mieleen.. Ja kotirintamalta, sellasta vielä, että nyt mä olen sitten lopettanut imettämisen kokonaan.. Lauantaina tuli (noloa ja melko surullistakin) vedettyä sellaset naamat, etten sitten voinut imettää sunnuntaiaamuna. Mutta se ei Eliasta haitannut, joten päätin sitten, että nyt loppuu. Tämäkin aamu sujui ihan hyvin, vähän oli jano, mutta se korjaantui vesiryypyllä.

  Elanor, Äitiyspakkaus ja Hna: sovitaanko treffit jollekin päivälle, jotta saan annettua vähän paremman kuvan ittestäni.. Lauantain ensivaikutelma meni varmasti pieleen..

  Öitä ja vapaa-aikaa

  helmikuu 4th, 2008 . by vauvakirja

  Taas on hetki hujahtanut viime kirjailuistani. Meidän yöt on taas taantunut, Elias herää monta kertaa, ja oon ollut niin väsynyt, että mielummin otan sen meidän sänkyyn itkemään kuin yritän hyssytellä sitä omassa sängyssään. Tämä siis tarkoittaa sitä, että kohta kymmenen kiloinen lapsi on nukkunut vähintään kolme tuntia yössä mun rinnan päällä ja loput ajasta hyörinyt ja pyörinyt ympäri sänkyä. Ei siis kovin levollista ja rauhoittavaa unta meille. Tai mulle, Sami nyt nukkuu minkä tahansa möykän läpi. Mutta tämä ei oo kuitenkaan saanut mua ollenkaan lannistumaan, koska meillä on ollut nyt niin ihana mäihä, kun mun sisko on ollut lapsenvahtina kahtena viikonloppuna peräkkäin. Tai siis sisko kahtena, ja sitten vielä mummi (mun äiti) nyt viime lauantaina. Siis niin IHANAA. Ollaan vaan voitu käydä syömässä tai drinksuilla ja nähdä kavereita ja vaan olla muualla. Ja kuitenkin tietää, että kotona on kaikki hyvin. Ja ens lauantaina taas päästään menemään, kun on erään kolmekymppiset l. railakkaat pippalot. Mukavaa. Paljon paremmin jaksaa. Suosittelen kaikille. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta varmasti vaivan väärti.