Hammasasiaa
helmikuu 11th, 2008 . by vauvakirjaTäällä NuRRRmijärvellä kunta tarjoaa ensimmäisen hammastarkastuksen lapsen ollessa 5-6 kk. Mutta koska me muutettiin tänne Eliaksen ollessa 7kk, ja siinä vaiheessa kun noita neuvolakäyntejä on jo melko harvakseen, meille toi tieto tuli vasta kuukausi sitten, ja saatiin aika tälle aamulle. Tässä tärkeimmät asiat ja neuvot:
– Hampaat tulee harjata kahdesti päivässä
-Hammastahnaa tulee käyttää, kun poskihampaat ovat puhjenneet. Hammastahnoja on saatavilla tosi hellävaraisiakin, joiden huuhtelua suusta pois ei tarvitse huolehtia. Se on ilmeisesti ihan hyväkin, että sitä tahnaa jää vähän hampaan pinnalle, hoitamaan sitä.
-Yleensä ensin tulee neljä hammasta ylös ja alas, sitten poskihampaat. Kulmahampaille jää siis pieni rako siihen väliin.
-Karies on tarttuvaa, eli siis ne joilla hampaisto on hyvässä kunnossa, eikä reikiä ole, ei voi sitä lapselle tartuttaa. Karieksen aiheuttaa mm. bakteeri nimeltään Streptococcus mutans.
-Lapsille voisi antaa esim. joka ruokailun jälkeen xylitolpastillin kuten XyliDentin Pikku kakkosen päärynäpastilli (tai joku tämän niminen se oli…) Elias ainakin veti sen ihan innolla. Mitä enemmän sitä ehtii imeskellä, sen parempi tietysti.
-Purenta on melkolailla periytyvää
– Ruokailut tulisi rajata viiteen kertaan päivässä. On laskettu että niin monta happohyökkäystä hampaisto suunnilleen kestää.
-Sokerin ja etenkin karkkien antamista kannattaa pitkittää mahd. pitkään. Jos jotain makeaa haluaa lapselle antaa, kannattaa se tehdä heti ruokailun jälkeen, jälkiruokana. Menee sitten samalla happohyökkäyksellä. (huom. ’Luonnon omassa karkissa’, eli rusinassakin on yllättävän paljon sokeria..)
-Tuttipullosta vain vettä tai maitoa. Ei mehua. Ei, ei, ei. Mehun litkiminen pullosta saattaa aiheuttaa ns. tuttipulloeroosiota, eli etuhampaiden kiille kuluu sokerilientä juodessa. Muutenkin tuttipullosta vierrottaminen on huomattavasti vaikeampaa.
-Eroon tutista ennen vuoden ikää, jolloin saadaan minimoitua purentaongelmat.
-Aikuisen tulisi harjata lapsen hampaat jopa 9 ikävuoteen asti. ”Meidän kolmevuotias pesee itse hampaansa” -rehvimiset saa siis jäädä. Hehhe.
-Jokainen ruokailu on hyvä lopettaa vesihuikkaan, niin tulee sitten vielä huuhtastua hamput samalla.
Nämä nyt juuri muistui mieleen.. Ja kotirintamalta, sellasta vielä, että nyt mä olen sitten lopettanut imettämisen kokonaan.. Lauantaina tuli (noloa ja melko surullistakin) vedettyä sellaset naamat, etten sitten voinut imettää sunnuntaiaamuna. Mutta se ei Eliasta haitannut, joten päätin sitten, että nyt loppuu. Tämäkin aamu sujui ihan hyvin, vähän oli jano, mutta se korjaantui vesiryypyllä.
Elanor, Äitiyspakkaus ja Hna: sovitaanko treffit jollekin päivälle, jotta saan annettua vähän paremman kuvan ittestäni.. Lauantain ensivaikutelma meni varmasti pieleen..
Hahaa.. 😀 Äläs ny, ensikohtaamisemmehan oli varsin.. sanoisinko yllättävä ja oikein piristävä. 😉 Mulle sopii treffit kyl.
Hä, miks noi hymiöt tuli tommosiin laatikoihin?? Weird.
Jeps, eikös anneta Elanor armon käydä oikeudesta…
No joo tottakai tavataan! Kaikilla meillä on omat harmaat hetkensä…
Täällä Tukholmassa ei kukaan ole maininnut mitään mistään hammastarkastuksesta. Ja me ollaan pian jo 7kk…
Missä vaiheessa pitää alkaa peseen hampaita? ei kai sentään heti kun ensimmäiset hampaantyngät näkyy ikenissä…?
Joo, tosiaan varsinkin puhkeavien hampaiden harjaaminen on tärkeää. Se varmaan tuntuu vauvastakin mukavalta, jos niitä ikeniä kutittaa.
Ja Elanor: noi hymiölaatikot on tosi ärsyjä, enkä tiedä mistä johtuu. Kyllä väliin ottaa päähän, jos vaikka blogissaan haluis kaikelle kansalle julistaa ilosuuttaan vielä oikein hymiöllä, niin se vetää sen tollaseen boxiin.
Me ollaan ensi viikko hiihtolomalla, isä hiihtää Helmi pääsee pulkkailee ja äiti… eikun Maire vetohommiin, mutta sitten. Ta-va-ta-an!
Mulla on yhtä harmaata-aluetta joka päivä…
Hampaiden harjaus olisi (kuulemma) hyvä aloittaa ENNEN hampaiden tuloa. Kyse on kait pitkälti siitä, että hampaiden peusta tulisi ajoissa yksi arkirutiiini. Itsekin huomaa, että se aina jotenkin jää, mutta Helmi taas on ihan greisinä hampaiden pesuun, että ihan itse muistuttaa toimesta.
Hui, siis ollaanko me ihan sikamyöhässä?????? Ois siis pitäny jo aloittaa… no ollaan täällä Ruotsis taas ihan eri meiningillä kun siellä. Kukaan ei oo tähän mennessä maininnukaan koko juttua!!! Voi näitä ruåtsalaisia…
Mutta siis kuka tietää, mitä on sanottu fluoritableteista. Itse muistan, että jotain niistä on mainittu, mutta mitä se oli…Kuka muistaa?!!
Niitä sitten hammaslääkäri suosittelee, vissiin kolmivuotistarkastuksen yhteydessä, jos on tarvetta.
Meille suositeltiin niitä ajalle ENNEN hampaidenpuhkeamista! Mutta entäs sen jälkeen. Kenties on syytä soittaa neuvolantätille.
Hassua, että niitä on suositeltu jo ennen hampujen puhkeamista, jos kerran hammastahnaakaan ei oteta käyttöön ennen poskihampaiden puhkeamista. Fluoritabletit vahvistavat hammaskiiltoa, joten sitä suositellaan, jos on esim. eroosion merkkejä tai muuten kiille kaipaa vähän buustia. Näin olen asia ymmärtänyt. Mutta kaikkialla tuntuu olevan (tässäkin asiassa) vähän eri suositukset ja mielipiteet. Mutta miten fluoritabletteja annetaan lapselle (eli siis n.4-7kk ikäselle), jolla ei ole vielä hampaita? Kun ne olis hyvä imeskellä, jotta hampaisiin tulis sitä suojaa.. mutta jos ei oo edes hampaita, johon se suoja vielä pitäis muodostua.. Hmm.. kinkkinen kysymys.