vauvakirja.fi
Vauva-arjen alku ja ihmetys.

vauvakirja.fi

Turvaistuimista

helmikuu 13th, 2008 . by vauvakirja

Luin tänään Nurmijärven Uutisista erään äidin haastattelua. Hän kertoi, kuinka 3-vuotias tyttärensä jo kovin haluaisi istua nokka menosuuntaan, mutta vielä ei ole sen aika. Ok. Jos on selkä menosuuntaan -mallinen turvaistuin, niin mitä sitä enää tässä vaiheessa vaihtamaan.. MUTTA. Sitten rouva alkoi syyttelemään kaikkia niitä vanhempia, jotka ovat laiskoja ja välinpitämättömiä ostaessaan kasvot menosuuntaan olevan turvaistuimen. Quote: ”Taru Nurmelan mukaan verukkeet [kasvot menosuuntaan asennettaville istuimelle] ovat lähinnä tekosyitä – tai aikuisten mukavuudenhalua, kun lapsen kitinää ei jakseta kuunnella”. Siis voi jumalauta. Mä vietin tunteja tehden riisörtsiä autoliiton testien mukaan turvallisimmista isuimista. Ja suurin osa nykyään niistä on Isofix-kiinnityksellä asennettavia JA naama menosuuntaan. Olin niin suivaantunut, että vihapäissäni vertasin kaikkia autoliiton sivulla olleita vuoden 2005 malleja lehdessä olleeseen kuvaan heidän turvaistuimestaan. Siis oikeesti. Mä psyykkasin itselleni ihan hirveän migreenin ja vatsakivun tästä aiheesta. Siis onko todellakin niin, että kaikista niistä sivu -ja etutörmäyskuormitustesteistä huolimatta (joissa meidän Maxi Cosi PrioriFix sai jokaista selkä menosuuntaan asennettavaa istuinta paremman arvosanan) on vastuutonta ostaa sellanen?!? Ja osahan niistä selkä menosuuntaan olevista istuimista oli huomattavasti vaarallisempia lapsen niskalle (johon siis tämän naisen mielipide perustui, siis että lapsen pää kolahtaa polviin…), kun paljon mahdollista on, että koko tuoli luisuu pois paikoiltaan. Ja osassa turvavyö painoi kaulaa.. Eikös sekin aika pahalta kuulosta?

Ärsyttää vaan, kun aletaan arvostelemaan ja osottelemaan sormia, kun jokainen vanhempi ihan varmasti yrittää parhaansa ja tuntee kuitenkin huonoo omaatuntoa, hoiti asiat sitten kuinka hyvin tahansa.. Haastattelu loppuu näin, and I quote: ”Kun fiksut ihmiset pistävät rahojaan kaikkeen muuhunkin, niin miksi ei sitten kunnollisiin ja oikein päin asennettaviin turvaistuimiin”. Ehkä ne tuolit oli silloin kolme vuotta sitten turvallisempia, kun Isofix-kiinnitys ei ollut niin yleinen. Mutta ajat muuttuu. PUUUUUUH ja MURRRR. Artikkeli löytyy myös täältä, jos joku tykkää käydä lukemassa. Tai ehkä mä vaan ylireagoin. Mutta kirjotin jo vastineen. Mutta sainpahan mielenrauhan.

Ja mitä siihen kitinään tulee, niin eikös ole parempi, mitä hiljasempi takapenkki on? Pystyy keskittymään siihen ajamiseen ja liikenteeseen vähän paremmin… Eikä sitten aiheuta niitä kolareita… Ehkä.

3 Responses to “Turvaistuimista”

 1. comment number 1 by: hna

  No niimpä. Mutta siis pitää muistaa, että jos oikeasti tietää oman omatuntonsa olevan asiassa (kuin asiassa) puhdas ja tehneensä hyvin argumentoidun päätöksen/hankinnan/teon, niin rauha sielulle. Tietenkin jännää on se miten yksisilmäinen juttu on, mutta ainahan ei voi kauhalla vaatia, jos lusikalla on annettu.

  Liikenneturvallisuudessa yksikään turvaistuin ei auta, jos joku esim. känninen ajaa rekannupilla päälle… Jooo, mä tiedän. Liioittelua kenties, mutta liikenteessä turvallisuutta lisäisi olennaisesti A) viinalukot rattijuoppojen autoissa, B) ikääntyvän ja autoilevan väestön pakolliset ajokokeen ja -tuntien uusimiset 60. ikävuoden jälkeen, C) yleinen liikennekasvatus (jo ihan lapsesta) ja D) yleisen tason liikennekultuurin arvostuksen nousu ihmisten korvien välissä.

  Hyvä kun migreeni talttui!

 2. comment number 2 by: Taru

  Hei, harmillista jos tuosta lehtijutusta migreenin sait itsellesi, se ei ollut jutun tarkoitus. Artikkelin idea lähti siitä kun aloin ihmettelemään kuinka kymmenessä vuodessa evoluutio on kehittänyt alle kolmivuotiaiden niskoista niin vahvoja, että jopa jo heti turvakaukalovaiheen jälkeen heitä voi kuljettaa kasvot menosuuntaan. Olin pitänyt selkä menosuuntaan kuljettamista itsestäänselvyytenä kun niin tehtiin 90-luvullakin kun vanhempi lapsemme oli turvaistuimessa. Ja silloin peruste oli tuo niskan heikkous ja pään suuri koko vs. muu kroppa. Pyysin toimittajaa selvittämään onko uusissa turvaistuimissa joku juju mitä en älyä, jotta kasvot menosuuntaan kuljettaminen on tullut yhtä turvalliseksi kuin toisinpäin. Mutta hänen mukaansa ei ole.
  Syyllistämiseksi juttua ei myöskään tehty, ajatuksia herättämään kylläkin. Kuten sanoin, kaikki vanhemmat eivät varmaankaan tiedä tuosta suosituksesta kuljettaa alle 3-v selkä menosuuntaan. Mutta olen samaa mieltä kanssasi että nyky-yhteiskunnassa on vaikea olla syyllistymättä tehdessään valintoja lapsensa hyväksi; juuri kun olet ostanut huipputurvalliseen Volvoon turvallisimman turvaistuimen, tulee markkinoille vielä vähän turvallisemmat mallit.

  Hyvää kevättä,

  Taru

 3. comment number 3 by: vauvakirja

  No joo. Pitänee ihan autoliitolta kysyä noita juttuja, että miksi nykyään on sitten ok kuljettaa molempiin suuntiin. Mutta kuten olemme vertaistukiryhmäni kanssa jo moneen kertaan todenneet: ei se kolari välttämättä aina sieltä edestä tai sivulta tule, kuormitustestit siis on ihan hyviä, muttei ole hengissä selviämisen tae.. Joten toivotetaan kaikille turvallista matkaa. Ja selväpäisiä kanssa-autoilijoita.

Leave a Reply

Name

Mail (never published)

Website